Cranio Sacraal Therapie

Gepubliceerd op 9 juli 2024 om 21:42

Cranio Sacraal Therapie is een zachte behandelmethode die invloed heeft op de bewegingsvrijheid van het paard. Denk hierbij niet alleen aan de benen van een paard! De rest van het lijf moet ook goed kunnen bewegen. Cranio Sacraal richt zich vooral op de symmetrie in de schedel, maar ook op de wervelkolom. Het hele lichaam van een paard staat in verbinding met de wervelkolom en de schedel.

Elk paard kan baat hebben bij een behandeling, want elk paard heeft te maken met druk op de schedel. Het hoeft dus niet zo te zijn dat het paard zichtbaar ergens last van heeft.

Zoals hierboven genoemd staat het hele lichaam van het paard in verbinding met elkaar. De schedel van een paard bestaat uit verschillende delen die los van elkaar kunnen bewegen. En er lopen verschillende zenuwen door de schedel heen. Denk aan de Nervus Triminus, maar ook aan de zenuwen die invloed hebben op de zintuigen van het paard (reuk, zicht, licht etc.). Wanneer er spanning op de schedel staat, heeft dit niet alleen invloed op het lichaam maar ook op de zintuigen.


Eigen ervaring met cranio sacraal

Diablo bleef na de pijnstilling toch hoofdschudden. Toen ben ik bij Kiara van Grevenbroek terecht gekomen voor een cranio sacraal therapie behandeling. Hieruit bleek al dat er veel druk stond op zijn schedel. Nu is het vaak zo dat paarden niet gelijk de eerste behandeling toegeven aan de ontspanning, maar dit pas na een aantal behandelingen doet. Dit was bij Diablo ook het geval. 

Diablo is nog drie keer behandeld. Toen bleek dat vooral het linkeroog problemen veroorzaakte. De reflex van dit oog was namelijk minder dan die van het rechteroog. Dit is toen behandeld. Daarna leek het bijna een heel ander paard. Hij kan nu veel beter ontspannen en schud bijna niet meer met zijn hoofd.


Cranio Sacraal Therapie is ontstaan vanuit de Osteopathie. In de jaren rond 1930 en 1970 zijn er twee onderzoekers geweest (Dr. William Sutherland en Dr. John Upledger) die ontdekten dat, zoals de hartslag en de ademhaling een ritmische beweging maken, ook het hersenvocht op een ritmische manier bewegen. De aanmaak en het heen en weer bewegen van het cranio sacrale vocht (in het zenuwstelsel; de schedel en het ruggenmerg), zorgt ervoor dat de schedel met dit ritme meebeweegt door zich uit te zetten en terug te bewegen. Dit is door het hele lijf te voelen, omdat de schedel, de wervelkolom en het bindweefsel met elkaar verbonden zijn.

Wanneer een paard gezond in zijn lijf zit, dan heeft het cranio sacrale systeem genoeg ruimte om vrij te bewegen. Wanneer er een verstoring in dit systeem zit, kan dit verstoringen in het lijf geven. Dit gaat niet alleen om fysieke trauma's, maar ook om emotionele trauma's. Hierdoor kan het hersenvocht niet vrij bewegen. 

De plekken waar deze verstoringen zitten, zijn plekken die een cranio sacraal therapeut kan op zoeken met de handen. Dit klinkt zweverig, maar dit is niet zo. Het kost wel veel oefening en vraagt fijngevoeligheid in de handen. Aangedane plekken kunnen namelijk warm aanvoelen of minder soepel voelen dan andere plekken.

Door zachte manuele behandelingen kunnen deze verstoringen worden opgelost. Dit gebeurt door het verbeteren van de doorstroming van het lijf en hierdoor komt het lijf weer in balans.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.