Behandeltechnieken

Omdat niet elk paard hetzelfde is, is het belangrijk om te kijken welke behandeling het beste bij het paard past. Ik maak nooit gebruik van een standaardbehandeling en laat me eigenlijk leiden door hoe het paard reageert. 

 

Ik hoor je denken; 'klinkt lekker vaag, je laten leiden door het paard, maar wat doe je nu precies?'. Het laten leiden door het paard betekent eigenlijk niks meer dan kijken hoe een paard reageert op een bepaalde behandelingstechniek en hier op inspelen. Wanneer de massagetechniek te hard is, kan ik ook overgaan op bijvoorbeeld Cranio Sacraal Therapie. Dit is een zachte behandeling die ook problemen kan oplossen. Meestal zal een behandeling ook uit meerdere technieken bestaan, omdat dit meer oplevert dan me vast te houden aan één techniek. 

De technieken die voorbij komen zijn erg verschillend. Om jou als eigenaar meer kennis te geven over de technieken, kun je hieronder in het kort lezen wat het inhoudt;

 

Massage

   De massagetechniek is eigenlijk niet anders als bij de mens. Ik voel eerst het paard af op eventuele spanning in de spieren, of bijvoorbeeld warme of koude plekken. Ook let ik op atrofie (spierafbraak) of hypertonie (spieren die meer ontwikkeld zijn). Daarna begin ik zacht de spieren te masseren en voer ik de druk op als dit nodig is én als het paard dit toelaat.

Healing

   Healing werkt in op de chakra's van een paard. Een chakra is een energiecentra in het lijf van een paard (of mens). Door balans terug te brengen in de chakra's, wordt het lichaam weer in balans gebracht. Hierdoor kan het paard weer ontspannen en versterkt het zelf herstellend vermogen van een paard.

Fascia Release

   Fascia Release is een zachte bindweefsel behandeling. Door middel van zachte bewegingen zorg je er voor dat het bindweefsel los laat. Hierdoor komt er meer     bewegingsvrijheid vanuit het paard. Dit betekent dat het paard meer kan ontspannen omdat hij weer in zijn lijf past. Vergelijk het met dat jij een kledingstuk aan hebt wat drie   maten te klein is... dat vind jij ook niet lekker!

 

  Daarbij komt dat het bindweefsel het hele lichaam verbindt met elkaar en daardoor ook invloed heeft op alles in het lichaam. Een voorbeeld is dat het paard rechtsachter niet       goed beweegt, maar dit wordt veroorzaakt doordat het kaakgewricht aan de linkerkant spanning vasthoudt. Door de kaak los te maken, gaat het paard rechtsachter weer goed   lopen.

 

Cranio Sacraal Therapie

  Deze therapie komt voort uit de osteopathie en is gebaseerd op de gehele verbinding van een paardenlijf. Het is namelijk zo, dat de schedeldelen (dit zijn er 32!) allemaal apart in verbinding staan met een ander deel van het lijf. Zo staat het achterhoofd in verbinding met de lendenen en het voorhoofd met de bekken. 

 Door lichte druk/ beweging te gebruiken op het hoofd en op het lichaam, kunnen blokkades in het lijf opgelost worden. Hiermee speel je in op het wederzijdse spanning   membraam en los je zowel (bijvoorbeeld) de druk op een schedel deel als de spanning op het lichaamsdeel wat hiermee in verbinding staat.

 

Acupressuur

  Acupressuur lijkt erg op acupunctuur alleen maak ik geen gebruik van naalden. Het voordeel hiervan is, dat de infectiekans kleiner is. Dit komt doordat ik niet door de huid heen hoef om bij het drukpunt te komen. Tijdens de behandeling met acupressuur loop ik bepaalde energiebanen langs en kijk ik of blokkades kan vinden die gelinkt zijn met bepaalde organen van een paard.

Dit gebruik ik bijvoorbeeld bij paarden die last hebben van hun maag of longen.

CrossLinq tape

IN ONDERHOUD

Taping

IN ONDERHOUD